Sanoja, mietteitä, kannanottoja

Blogini

Maaliskuu 2021

Asetetaan veronmaksajat suunnittelun keskiöön - etätyö

Savonlinnan kaupunki omistaa rakennuksia, joissa on etätyön tekemiseen soveltuvaa tyhjää tilaa. Varastoissa saattaa olla myös toimistokalusteita, jotka ovat mahdollisesti hyödynnettävissä tilojen kalustamiseen. Mielestäni tilojen käyttöönotto voi olla nopeaakin, kun pannaan toimeksi! Kun kaupungin viranhaltijoiden resurssit eivät riitä toimien aikaansaamiseksi, ostetaan palvelu yrittäjiltä!

Vuonna 2018 vuokrasin huoneen Punkaharjutalosta, kun vuokrakin oli varsin kohtuullinen ja näin talon potentiaalin loistavana etätyöpisteenä täällä lomaileville ihmisille. Tuttu vapaa-ajan asukas otti yhteyttä ja valitti sitä, ettei kaupungin toimitilapalvelut vastaa hänen kysymyksiinsä, kun hän haki itselleen sopivaa työtilaa. Totta on, että kaupungin työntekijöitä työllistää aivan turhaan yhden päivän vuokran laskuttaminen ja laskutuskin maksaa.

Ehdotinkin viranhaltijoille, että ottaisin vastuun huoneiden markkinoinnista ja myynnistä. Esitin, että melko helpostikin Savonlinnaan sovellettavissa olevia valmiita malleja on muualla päin Suomea joten palvelukonseptin suunnittelua ei olisi tarvinnut lähteä nollasta luomaan. Ehdotukseni ei johtanut mihinkään, vaan olisi pitänyt käynnistää hanke selvittämään asioita. Turhauduin ja vuokrasin omaa ja viereistä huonetta omavaltaisesti. Taitaa rikos olla jo vanhentunut. Muutin talosta kokonaan pois, kun kaupunki muuttikin talon käyttötarkoitusta – mikä on taas oma tarinansa.

Yrittäjän on välillä vaikea ymmärtää, että julkishallinto toimii niin jäykästi ja toivoo, että viranhaltijoiden joukossa olisi henkilöitä, jotka uskaltava rohkeasti ajatella asioita uudella tavalla. Toki virkamiehen vastuu on järkyttävän suuri ja ymmärrän, että riskien ottaminen ei kuulu toimintaan.

Olen tietysti idealisti, mutta toivon, että uuden valtuuston myötä voimme kääntää kaupungin viranhaltijoiden kanssa keskustelu yhdessä kehittämisen suuntaan. Asetetaan kaupungin nykyiset ja potentiaaliset veronmaksajat suunnittelun keskiöön ja mietitään, miten voimme hyödyntää tehokkaammin kaupungin rajallisia resursseja. Pyritään pois turhasta byrokratiasta ja yrittämistä hankaloittavasta turhasta valvonnasta.