Ruth- aluevaaliehdokas
numero 214

Olen Ruth ja
Sinun
aluevaaliehdokas numerolla 214

Olen vuonna 2013 pääkaupunkiseudulta maalle muuttanut yrittäjä. Monipaikkainen elämä ja siihen liittyvät kysymyset ovat tulleet tutuiksi ennen tätä. Monipaikkainen asuminen ja työskentely muodostavat hyvän pohjan vahvistaa Etelä-Savon maakunnan elinvoimaisuutta.

Asuminen maaseudulla on mahdollista vain, kun pidämme huolta siitä, että peruspalvelut ovat helposti tavoitettavissa myös haja-asutusalueiden asukkaille: niin vakituisille kuin osa-aikaisillekin ihmisille.    

Olen energiatekniikan insinööri koulutukseltani ja lähestyn asioita hyvin käytännönläheisesti. Sotepalveluiden suunnittelun pohjalla on oltava eri ikäisten asukkaiden tarpeet, eikä hyvinvointialueen hallinto.

 

Numeroni on 214, muista äänestää. 

YLE vaalikone

Tässä linkki YLEn vaalikoneeseen: https://vaalikone.yle.fi/aluevaalit2022/12/kysymykset?lang=fi-FI

AlmaTalent vaalikone

Tässä linkki AlmaTalent vaalikoneeseen: https://www.uusisuomi.fi/aluevaalit2022#/

Kaakon Viestintä vaalikone

Tässä linkki Itä-Savon vaalikoneeseen: https://www.ita-savo.fi/vaalikone/?#/175/1

Sanoma vaalikone

Sanoman vaalikone on Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien, Aamulehden ja Satakunnan Kansan yhteinen hanke. Tässä linkki Sanoman vaalikoneeseen: https://www.vaalikone.fi/alue2022/

Juuri oikeat tekijät jokaiseen tarpeeseen

Suunnitteilla oleva laaja yhteiskunnallinen muutos saattaa pelottaa useitakin ihmisiä, jotkut taas eivät koe sitä itselleen lainkaan tärkeänä. Useimmat tiedostavat sen, että tapa, jolla nykyisin sosiaali- ja terveyspalveluita tuotetaan, on kestämättömän kallis meille veronmaksajille. Keskustelut alalla työskentelevien ammattilaisten kanssa paljastavat, että moni ongelma johtuu tehottomaksi paisuneesta hallinnosta sekä huonosta johtamisesta. 

 

Muutos on aina mahdollisuus. Vaikka kaikki ei välttämättä mene suunnitelmien mukaan, on vaarallista tyytyä nykyiseen. Nyt meillä onkin tilaisuus muuttaa sosiaali- ja terveysalan prosessien suunnittelu päälaelleen. Tarkastellaan meidän, Etelä-Savossa vakinaisesti ja osa-aikaisesti asuvien ihmisten, tarpeita kussakin elämänvaiheessa. Esikoistaan odottavilla vanhemmilla on erilaiset palvelutarpeet kuin muistisairaalla henkilöllä. Koululaiset edellyttävät erilaista huomiota kuin työikäiset ihmiset. Erilaisten tarpeiden selvittyä, tiedetään tarkkaan, minkälaisia palvelutarpeita meillä on. Kun tiedämme tarkalleen minkälaisiin tarpeisiin palveluiden pitää vastata, voimme arvioida minkälaisia resursseja meillä on käytettävissämme ja mitä puuttuu. 

Automatisoidaan niitä palveluita, joita voimme. Hyödynnetään sähköisiä palveluita. Kohta kaksi vuotta kestäneen pandemian aikana olemme lähes kaikki opetelleet hyödyntämään erilaisia verkkotyökaluja. Otetaan niitä rohkeasti käyttöön nopeuttamaan hoitoon pääsyä ja tehostamaan hoitoa siellä missä se on mahdollista ja järkevää. 

Ihmiset ovat palveluiden tuottajina keskeisiä. Osaajapula on suuri monella muullakin alalla maakunnassamme. Itse uskon, että saamme palkattua oikeita tekijöitä, kun luomme hyvän, kannustavan työyhteisön. Kiinnitetään erityistä huomiota johtamiseen: annetaan työntekijöille valtaa ja vastuuta. Maksetaan kannustavaa palkkaa hyvästä työstä ja tarjotaan mahdollisuuksia niin oman työn kuin alueen organisaationkin kehittämiseen kaikille. 

Ensimmäiseksi lopetetaan valitus siitä, että maakuntamme väki vähenee ja vanhenee. Käännetään huomiomme muun muassa Suomeen muualta muuttaneiden ihmisten osallistamiseen yhteiskuntarakenteen muuttamiseen. Panostetaan vielä vahvemmin ihmisten kouluttamiseen, jotta he voivat osallistua täysipainoisesti työelämään!

Ruth Lähdeaho-Kero, aluevaaliehdokas (Keskusta), numero 214

Punkaharjulla 3.1.2022

Etelä-Savon osaamista kehitetään yhteisöllisesti

Maaseudun ja etenkin oman asuinmaakuntani Etelä-Savon hyvinvointi ja menestyminen vaatii monipuolista, järjestelmällistä ja jatkuvaa kehitystyötä. Maakunnassa onkin monia älykkäitä ihmisiä, jotka tekevät hyvää kehitystyötä pitämättä itseään jatkuvasti esillä.

Kuuntelin toissa päivänä Kuntaliiton luottamushenkilöille järjestämän koulutuksen yhteydessä paneelia, jossa korostettiin sitä, että vastuu alueen osaamisen kehittämisestä on kolmella taholla: julkishallinnolla (mm. kuntien elinkeinotoimilla), koulutusyhteisöillä sekä elinkeinoelämän edunvalvontajärjestöillä. Tällaista kolmikantakehittämistä olemme pohtineet Sitran koordinoimassa Etelä-Savon kehittäjät -tiimissä, jossa on Etelä-Savon maakuntaliitto, MTK Etelä-Savo, ELY-keskus, XAMK ja Esedu sekä Etelä-Savon Yrittäjät.   

Punkaharjulla 20.1.2022