Saimaa-ilmiö on meistä itsestämme kiinni!

7.6. illalla kokoontui Aseman Taidelaiturin huvimajaan meitä alueen yhteistoiminnasta ja kehittämisestä  kiinnostuneita ihmisiä pohtimaan, miten voimme hyödyntää etenkin Punkaharjun alueella Euroopan Kulttuuripääkaupunki 2026 hakukirjaa toiminnan kehittämisessä.

Taidepolkuja on osittain jo tehty ja suhteellisen pienillä resursseilla saamme mielenkiintoisia kohteita niin paikallisten asukkaiden kuin vierailijoidenkin käyttöön. Selkeällä reitityksellä ihmisiä voi ohjata eri kohteisiin, joissa pidämme esimerkiksi paikallisten osaajien kanssa erilaisia taidepajoja. Varsinaisen ohjelman lisäksi suunnittelemme selkeät ja yhdenmukaiset kyltitykset sekä muut opasteet.

Matkailutoimijoiden yhteistyötä pitää entisestään kehittää. Ongelmallisena koemme toimijoiden hajanaisuuden. Matkailuorganisaatioita on useita ja yhteisen koordinoinnin puute johtaa siihen, että vierailijoiden kannalta kiinnostavia kohteita jää pimentoon. Tulevaisuudessa pitää olla koko Savonlinnan alueen toimijoita yhdistävä organisaatio, joka keskitetysti koordinoi toimintaa ja huomioi kaikki halukkaat. Paras tapa varmistaa koordinoitu yhteistyö on mielestämme muodostaa Savonlinnan kaupungin  toiminnaksi valtaa ja vastuuta nauttiva ammattilaisen johtama viestintätiimi. Etenkin alueen selkeä brändäys on tärkeää ja se, että muodostaa selkeä brändihierarkia alueelle. Meillä on ainutlaatuinen Savonlinnan keskusta Olavinlinnoineen ja vanhoine taloineen, Savonranta koskineen, Kerimäki kirkkoineen ja Punkaharju, jotka kaikki osaltaan tuovat moniulotteisuutta Savonlinnan brändiin.

Pienet festivaalit esille:

Alueella toimii useita kylä- ja muita yhdistyksiä, joiden järjestämiä festivaaleja on hyvä tuoda esille ja elvyttää: pelimannifestarit, laulufestarit – Itä-Karjalan Kansanopistolla on mm. laululava, jota on hyvä hyödyntää. Vaaran, Putikon ja Hiukkajoen kyläjuhlat monipuolisine ohjelmine vetävät niin paikallisia kuin monipaikkaisia asukkaitakin. Tapahtumien markkinointiin ja päällekkäisyyksien välttämiseen tarvitaan koordinointia. Kunhan saamme Savonlinnan kaupungin elinkeinotoimen, Savonlinnan Hankekehitys Oy:n, Savonlinnan Seudun Matkailu Oy:n, Punkaharjun Matkailu ry:n ja muiden matkailuorganisaation resurssit järkevällä tavalla koordinoitua ja yhdistettyä, saamme matkailu- ja kulttuuritoiminnan täysin uudelle tasolle!

Tänä kesänä Punkaharjulla järjestettäviä kulttuuri- ja liikuntatapahtumia ovat mm. SwimRun Puruvesi 19. kesäkuuta, Runon ja suven päivä Eino Leinon päivänä 6. heinäkuuta ja Naaranlahti Pétanque Grand Prix 31.7.  Myös Saimaan Taideluola Retretissä järjestetään jälleen Punkaharju Art Up. 

Onneksi meillä on aktiivisia asukkaita, jotka omatoimisesti lähtevät kehittämään tarpeellisia toimia, ilman julkista rahoitustakin. Punkaharjun pitäjäyhdistys on ottanut tehtäväkseen teettää kylttejä erilaisiin Punkaharjun alueella oleviin rakennuksiin. Eri paikkojen historia ja tarinat kiinnostavat ja on hienoa, kun paikkoihin liittyvää tietoa tuodaan esille, niin että se on myös helppo löytää.

Tehdään itse Savonlinnasta maailmanluokan kulttuurikaupunki – ei me siihen titteleitä nyt tarvita! 

Ruth Lähdeaho-Kero

Kirsti Laamanen

Esko Alanen

Annamaija Asikainen

Mikko Ranta-Huitti

Anna Veijola

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *