Juuri oikeat tekijät jokaiseen tarpeeseen

Suunnitteilla oleva laaja yhteiskunnallinen muutos saattaa pelottaa useitakin ihmisiä, jotkut taas eivät koe sitä itselleen lainkaan tärkeänä. Useimmat tiedostavat sen, että tapa, jolla nykyisin sosiaali- ja terveyspalveluita tuotetaan, on kestämättömän kallis meille veronmaksajille. Keskustelut alalla työskentelevien ammattilaisten kanssa paljastavat, että moni ongelma johtuu tehottomaksi paisuneesta hallinnosta sekä huonosta johtamisesta. 

Muutos on aina mahdollisuus. Vaikka kaikki ei välttämättä mene suunnitelmien mukaan, on vaarallista tyytyä nykyiseen. Nyt meillä onkin tilaisuus muuttaa sosiaali- ja terveysalan prosessien suunnittelu päälaelleen. Tarkastellaan meidän, Etelä-Savossa vakinaisesti ja osa-aikaisesti asuvien ihmisten, tarpeita kussakin elämänvaiheessa. Esikoistaan odottavilla vanhemmilla on erilaiset palvelutarpeet kuin muistisairaalla henkilöllä. Koululaiset edellyttävät erilaista huomiota kuin työikäiset ihmiset. Erilaisten tarpeiden selvittyä, tiedetään tarkkaan, minkälaisia palvelutarpeita meillä on. Kun tiedämme tarkalleen minkälaisiin tarpeisiin palveluiden pitää vastata, voimme arvioida minkälaisia resursseja meillä on käytettävissämme ja mitä puuttuu. 

Automatisoidaan niitä palveluita, joita voimme. Hyödynnetään sähköisiä palveluita. Kohta kaksi vuotta kestäneen pandemian aikana olemme lähes kaikki opetelleet hyödyntämään erilaisia verkkotyökaluja. Otetaan niitä rohkeasti käyttöön nopeuttamaan hoitoon pääsyä ja tehostamaan hoitoa siellä missä se on mahdollista ja järkevää. 

Ihmiset ovat palveluiden tuottajina keskeisiä. Osaajapula on suuri monella muullakin alalla maakunnassamme. Itse uskon, että saamme palkattua oikeita tekijöitä, kun luomme hyvän, kannustavan työyhteisön. Kiinnitetään erityistä huomiota johtamiseen: annetaan työntekijöille valtaa ja vastuuta. Maksetaan kannustavaa palkkaa hyvästä työstä ja tarjotaan mahdollisuuksia niin oman työn kuin alueen organisaationkin kehittämiseen kaikille. 

Ensimmäiseksi lopetetaan valitus siitä, että maakuntamme väki vähenee ja vanhenee. Käännetään huomiomme muun muassa Suomeen muualta muuttaneiden ihmisten osallistamiseen yhteiskuntarakenteen muuttamiseen. Panostetaan vielä vahvemmin ihmisten kouluttamiseen, jotta he voivat osallistua täysipainoisesti työelämään!

Ruth Lähdeaho-Kero, aluevaaliehdokas (Keskusta), numero 214

Punkaharjulla 3.1.2022

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *